főoldal
Vitorlás Földkerülés Sailing circumnavigation Segelfahrt um die Erde 2016-2019, Die Erdumseglung für ein edeles Ziel Vuelta al Mundo a Vela 2016-2019! Sailing circumnavigation Giro del mondo in barca a vela 2016-2019 Sailing circumnavigation

Földkerülés egy nemes célért! Útitárs program, Fotótúra Vulkántúra Szicília körül !

Fotótúra a vulkánoknál Boros Ferenc Fotográfussal

Ki ne vágyna egy a még működő vulkán fotózására, és ezt most egyedülálló módon nem csak a partról, hajóról is megtehetjük.

Cataniából induló túránk első lépéseként az Etnát látogatjuk meg. Bár ez Európa legmagasabb működő vulkánja és a kilátás is fantasztikus, fortyogó-bugyogó-izzó kráter látványával jelenleg az Etna nem szolgál, ezért is fogunk még az Eoli-szigetekhez is hajózni, ahol mindezt megtaláljuk.

A Messinai–szoroson átkelve hajózunk a szigetcsoport felé, itt gyakorolhatjuk a mozgó testről történő fotózást, de sokszor az ugráló delfineket is fotózhatjuk.

Ugráló delfinek, fotótúra, tengeri fotózás

Az Eoli-szigetek, más néven a Lipari-szigetek vulkanikus csoportja Szicíliától északra, kb. 15 tengeri mérföldre fekszik a Tirrén-tengerben, az olasz csizma orránál, a Messinai-szoros közelében. 7 nagy sziget alkotja, csillag alakzatban, egymástól 10-10 tengeri mérföldre. A központi helyzetű Salina-tól délre található Lipari és Vulcano, a kisebbek nyugatra Alicudi és Filicudi, illetve északkeletre Panarea és Stromboli.

Stromoli, fotótúra, tengeri fotózásstromboli fotózása hajóról, fotótúra, tengeri fotózás

Lipari a vulkanikus eredetű fehér habkövének köszönhetően lett naggyá, de ma már egyértelműen a turizmusból virágzik. Bájos fővároskájának spanyol fellegvára, az eredetileg görög akropolisz ad helyet az eoli régészeti és vulkanológiai múzeum épületegyüttesének. Saját forrásainak, köztük az 57 Celsius fokos hőforrásoknak köszönhetően a szigeten szőlőt művelnek, híres helyi specialitásuk a mézes illatú Malvasia bor. Kapri bogyóért sem kell Capri-szigetéig hajóznunk, itt az is bőven megterem.

Lipariból csupán 10 mérföld, így megéri, hogy az ikerhegyeiről felismerhető Salina-szigetre áthajózzunk.

Salina az Eoli-szigetek közzéppontja, tőle 10-10 mérföld távolságban fekszenek északkeletre Panarea és a Stromboli, nyugatra Filicudi és Alicudi, délre Lipari és Vulcano. Salinát is bebarangoljuk. A 27 km2-es sziget buja növényzetű természetvédelmi terület, tele van vadonélő állatokkal.A fekete homokos parton strandolhatunk a 900-1000m magas iker-hegycsúcsok árnyékában. A part mentén néhol bugyog a tengervíz.... Salinától nyugatra 10 mérföld Filicudi és hajónkkal további 10 mérföld Alicudi. Már csak sziklaformációikban emlékeztetnek a vulkanikus eredetre. A strandjaik persze tele vannak fekete, vörös és fehér színű habkövekkel.

Filicudinál magasodik a La Canna, egy 85m-es sziklazátony, közvetlenül mellette még 35m mély a víz, ahogyan a helyi kék barlangnál (Grotta del Bue Marino) és sziklakapunál is (Punta Perciato) Ny-Filicudin.

La Canna 85m-es sziklazátony fotózása hajóról, fotótúra, tengeri fotózás

A centrális Salina-tól északkeletre 20 tengeri mérföldre találjuk a híres Stromboli-szigetét, a 2000m mélységből 924m magasra emelkedő piramis alakú hegykúpot. Ez Európa egyetlen folyamatosan aktív vulkánja, öt ilyen van a világon. A Földközi-térség legaktívabbja, messze távolból már látszik állandó pöfékelése, nappal fehér füst formájában, éjjel vöröslő pamacsként. A 12 km2-es sziget Sciara del Fuoco (Tűzföld) nevű lávafolyásos oldalát hajóval 800m-re közelíthetjük meg, a különleges veszély jele sárga keresztes bójái a hegyoldalon folyamatosan alágördülő kövek sorozatára, a jelölt területen belüli vulkáni tevékenységre figyelmeztetnek. Éjszaka a vízről pompás tűzijátékot láthatunk, a parton e látványért sok-sok kilométert kell gyalogolnunk Stromboli szigete a világ legősibb természetes világítótornya, folyamatosan működő vulkánja évezredek óta támpontja a hajósoknak, az volt Odüsszeusznak és nekünk is. Az izzó kitörések vörös fénye éjszaka akár 40 mérföldre is ellátszik, szemben a szomszédos sziklaszirt, a Strombolicchio modern világítótornyának 11 mérföldes hatótávolságával Stromboliról visszatérve Salina felé félúton passzáljuk Panarea-szigetét, a szigetcsoport legkisebb tagját, melynek déli csücske horgonyos öbölprogramra hívogat. Vörös-fok (Capo Rosso). A környék kristálytiszta tengere halakban és rákokban gazdag.

Liparitól 1 mérföldre délre érjük el a számunkra legérdekesebb szigetet, Vulcano-t. 21 km2-es területén ezer lakos osztozik. Az ókorban Tűz Isten lakhelyének tartották, mert két tűzhányója is van. A kisebbik, a 124m magas Vulcanello már virágos bokrokkal benőtt kráter a sziget északi nyúlványán. Meglelhetjük a fekete parti homokban meredő vörös színű kőszörnyeket, e természetes sziklaszobrok vulkán-anya és szél-isten produktumai.

A kikötőben záptojás-szag fogad, kéntől sárga szikladombján túl ugyanis természetes iszapfürdőt vehetünk. A pocsolya gyógyhatását a meleg, kénes iszap biztosítja (termálforrások gőzölögnek benne).

Az Eoli-szigeteki túránkba beleférhet a Palermo felé 30 mérföldre fekvő Cefalú festői kisvárosa. A meredek sziklatömb tövében épült Cefalú-i dóm 1000 éves remekmű.

Majd Cataniába visszahajózva fejezzük be túránkat.

Boros Ferenc fotográfus képalkotó

A fotózásban (képalkotásban) segítségünkre lesz Boros Ferenc fotográfus, aki egyben 2000 óta hajózik is a tengereken. A tengeri és szárazföldi fotózás módját, technikáját és fortélyait leshetjük el egy profitól, így a fotótúrán hasznos dolgokat is elsajátíthatunk.

A jelenkezőknek majd küldünk egy részletes ismeretőt a speciális tudnivalókról. Például, hog ybár kevés a hely a hajón, de azért fotóállvany jól jön a szárazföldi hosszú expozíciós tájképekhez, stb.Ezen szakasz azonosítója: VFK-vulkánok-fotos

2017 július 26-án érkezés Szicília, Catania kikötőbe, beszállás a hajóba.
2017 augusztus 04-én Szicília Catania kikötő, kiszállás a hajóból


Köszönjük eddigi érdeklődését és figyelmét.

Üdvözlettel:
Légrádi Márk Skipper
e-mail:Visszalépés ---> További kiírt vitorlás hajóutak leírásai:


Szicília Catania / VFK-Gy-szicília (Gyerektábor)Szicíliától Máltáig | Málta / VFK-Gy-Málta (Gyerektábor) Máltától Szicíliáig | Szicília Catania / VFK-Gy-Catania (Gyerektábor) A vulkánok körbevitorlázás | Szicília Catania / VFK-vulkánok-fotos Vitorlás fotós túra a vulkánoknál | Gibraltár / VFK-Gibraltár Gibraltártól teneriféig | Las Palmas de Gran Canaria / VFK-Atlanti Átkelés az Atlanti Óceánon

A hammergrafika kiadványszerkesztés (dtp), grafikai tervezés, nyomdai előkészítés,
Névjegykártya a molinó,  kiadványok a nagyobbakig, a grafikai tervezés weboldal tervezés, arculat tervezés